Doctor Cherokee ДжипоГость OFFLINE
Автомобиль: Jeep Grand Cherokee WK 3.0 CRD
|
Добавлено: Сб 19 Апреля, 2025 21:06 Заголовок сообщения: Як зняти генератор з Jeep Grand Cherokee WK 3.0 CRD? |
|
|
Почну стисло з причин
Заїхав на СТО поміняти моторне мастило, зрозуміло MOPAR, але ж той слюсар (читай засранець), що міняв мені мастило, не закрутив кришку горловини заливки мастила… Через що коли я проїхав з 10 км та вийшов в магазин, раптом побачив що десь знизу двигуна тупо ллється мастило… як наслідок - причину знайшли, кришку закрутили, але ж двигун у мастилі… Десь через місяць, загорілася лампочка акумулятора та зникла зарядка… виникла потреба знімати генератор. Чому знімали самі, бо стояли у лісі, і до найближчої прифронтової СТО було десь 100 км…
Порядок дій.
Відкрив кришку капота, від’єднав мінусову клему акумулятора, зняв кришку мотора (два болта м10). Зняв «рамку» кріплення кришки (два болта м10).
Далі зняв скобу з патрубка турбіни (болт зірочка Torx), потім зняв сам патрубок турбіни (головка Torx e10). Після чого треба відкрутити резонатор турбіни (головка Torx e10), та опустити його вниз.
Тепер слід зняти скобу кріплення резонатора (головка Torx e10). Далі беремо 12тігранник на 17 та подовжувач. Цей ключ накидаємо на відповідний виступ «пазл» внизу натягувача, та провертаємо його проти годинника, ремінь трохи прослабне і його вже можна зняти з будь-якого ролика. Але ж можна зафіксувати натягувач якимось стопором ( там є відповідний отвір), я зокрема вставляв тоненький шестигранник (2 чи 3 мм).
Тепер треба зняти повітряний фільтр повністю, від’єднати патрубок інтеркулера від витратоміра (підчепити викруткою пружинне запірне кільце), зняти витратомір (пластмасовий перехідник, що прикріплює патрубок інтеркулера до двигуна) (3 бовта та 1 доволі довгий вінт). Далі слід від’єднати (пластмасова фішка) кронштейн трубки кондиціонера на лонжероні та трохи відсунути цю трубку від двигуна.
Далі слід зняти з генератора фішку та відкрутити гайку щоб від’єднати другий дріт.
Тепер слід відкрутити 4 бовта генератора. Верхні йдуть взагалі без проблем (їх краще залишити наостанок), нижній правий трохи видно, тому відкрутити його не так вже і складно, а от лівий відкручується лише знизу. Тому обов’язково ще зняти захист двигуна (4 бовта), та піддомкратити якщо немає ями. Я той четвертий лівий бовт генератора дістав лише рожком…
Далі доволі складна процедура витягування самого генератора. Виходить він шківом донизу. Також я трохи піддомкратив сам двигун (подушки не відкручував), це додало десь 1 см простору. (Оскільки авто вже було на домкраті, я просто підклав під піддон 4 цегли та тоненьку дощечку та десь наполовину опустив авто – зрозуміло що треба дивитися). Далі провернувши генератор шківом донизу та притиснув його максимально до радіатора я знайшов таку позицію що генератор нарешті виліз звідти… Десь так…
Після ремонту, генератор був вставлений назад у зворотному порядку…
Єдине що занадто складно виявилося прикрутити назад сам генератор, бо він трохи нахилений, а бовти задовгі і маленький перекіс не дає змогу навіть наживити, а тримати приходить у доволі обмеженому просторі, та й ще і бовти слід вставити заздалегідь, бо інакше потім їх не втулиш… Усе інше начебто норм… _________________ Jeep Grand Cherokee Forever!
|
|