boser ДжипоВодитель OFFLINE

Зарегистрирован: 22.08.2023 Последнее посещение: 11.03.2026 Имя: Сергій Возраст: 50 Сообщения: 44 Откуда: Дніпро Автомобиль: JEEP Compass 75th Anniversary 2.4L, 2016, Granite Crystal Metallic Clearcoat
|
Добавлено: Вт 12 Сентября, 2023 8:17 Заголовок сообщения: Заколхозив клаксон. |
|
|
Вирішив цю переробку розмістити в тему колхоз-"тюнінг", якщо адмін порахує за потрібне, нехай перенесе в Електрообладнання.
З давних давен валялися у мене в гаражі два клаксона з Камаза. С-306, та С-307 на 24В, 2,5А. Все не було нагоди докласти до них руки.
А тут виявилось що в моєму Компасі хтось скомуниздив рідні бі-бі-кі. І там стоять два маленьких сигнали родом з Китаю. Взагалі несолідно.
Буду краток. Перероблюємо 24 на 12 вольт.
Все просто, розкриваємо сигнал-ракушку, знімаємо (треба паяльник і прямі руки) катушку електромагниту. Розмотуємо її, тобто змотуємо весь провод. Далі складаємо його пополам і так "в два провода" наматуємо обратно. Все треба робити акуратно, провод тонкий, так іхоче перекрутитись і "заломатись".
Вітки (слої) пропитуємо епоксидкою. Якщо ви впевнені, що розматали бережно і нічого не пошкодили, можете не пропитувати. Замість епоксидки, на крайняк, підійде навіть лак для нігтів. (Це, щоб виключити КЗ між вітками, якщо ви пошкодили провод).
Збираємо все в зворотньому поряку. Ось і все. Перевіряємо. Якщо треба регулюємо, там є механізм регулювання звуку двома гайками.
Тепер по нюансах.
Після переробки сигнали стали 12В не 2,5А, а вже 5А кожен. Це треба враховувать. І якщо ви ставите два таких паралельно, то ток, сумарний, буде 10А.
Далі я зайнявся пошуками штатних реле клаксона, та їх параметрів по току і штатних запобіжників. Шукав, шукав, думав, думав і забив на це болт))))
Було прийняте нетривіальне рішення не трогати всю цю систему штатного клаксону, а піти іншим шляхом. Кратко, по суті, не буду описувати процес розбірки підкрилків і муки доступу до китайських сигналів.
Купив реле на 4 контакти, ток 30А одразу з запобіжником. Відєднав два проводи від одного з китайських сигналів, наростив їх через клеми, закрив ці місця термоусадкою і підєднав їх до нового реле (до катушки реле) тобто тепер ці провода одного із сигналів стали проводами керування новим реле.
Так, в ланцюжку нових клаксонів тепер 2 реле, це зменьшує надійність системи в цілому, але з іншого боку і "розвантажує" штатне реле. Нові сигнали під'єднав напряму (через нове реле, звичайно) до аккума, хорошими проводами з фторопластовою ізоляцією, провода термостійкі посеребрені (жирно, але, які були))))
Далі ще була епопея кріплення нових сигналів, довелось варити під них кріплення))) Велики, важкі. Встановив сигнали та нове реле на одному кріплені між передньою решіткою та радіатором. Всі контакти захистив термоусадкою. Лишилось захистити саме реле від бруду, придумаю якусь коробочку і все буде ок.
З.І. Як воно зараз сигналить - ви можете підійти до любого Камазу і нажати на клаксон. Мухи падають замертво) Треба користуватись з розумом)
Вибачте, фото не робив, може пізніше додам.
|
|